Divendres 12 de juny a les 20h us esperem a la projecció de "Temps de CanVi(e)s”, un documental que reflexiona sobre autogestió, conflicte i models de ciutat.
▶ TRAILER: https://www.youtube.com/
Can Vies: ciutat, autogestió, conflicte
Amb el subtítol “ciutat, autogestió, conflicte”, el documental “Temps de CanVi(e)s” pretén obrir un debat sobre la possible convivència a una ciutat com Barcelona de diferents models i visions de ciutat: sobre els que aposten per la ciutat comuna i l’autogestió en temps de crisi i suport mutu i sobre els que aposten institucionalment per una ciutat-marca i aparador que atregui el turisme en detriment dels serveis bàsics per als seus habitants. Per això, el documental va entrevistar persones vinculades a Can Vies, als moviments socials de base o a les experiències de cooperativisme (els activistes David Fernández, Elba Mansilla o Ferran Aguiló) o aquelles veus institucionals que consideren la ciutat un lloc reglat i on s’han de complir les normes establertes pel sistema (Jordi Martí o Albert Torras). També ha seguit la història d’aquest equipament amb una de les persones que va ocupar-lo des del primer dia i hi va viure quatre anys: Eli Barrera.
Un documental necessari per un moment de canvi
Els autors del documental consideren que aquesta reflexió, així com la recuperació de la història i la significació d’un CSA com Can Vies era del tot necessari en un moment en què Barcelona es debat entre diversos models de ciutat, en temps de crisi, de reivindicació i de creació de xarxes de suport mutu. El desallotjament i posterior enderroc d’una part de Can Vies el 26 de maig de 2014 va ser el resultat d’unes negociacions infructuoses entre l’Ajuntament i la Plataforma de suport a Can Vies, formada per diverses entitats de Sants, i el seu desenllaç va provocar unes massives mobilitzacions al llarg de tota una setmana i campanyes de suport arreu per recuperar un centre que ja havia fet història. Can Vies, un edifici en desús propietat de Transports Metropolitans de Barcelona, va ser ocupat el 1997 i des d’aleshores s’hi van desenvolupar tot tipus d’activitats i va ser una escola de formació per a persones que avui participen d’altres espais autogestionats. També, la seva relació amb el barri de Sants de Barcelona, on està ubicat, va ser la clau del suport veïnal que ha tingut i de la campanya de microfinançament popular, que va recollir 90.000 euro, i que es va fer per a la seva reconstrucció i per solidaritzar-se amb les represaliàdes..
Algunes frases del documental
- Eli Barrera: "Can Vies va néixer amb la voluntat explícita d'obrir-se a tots els col.lectius i entitats de Sants".
- Albert Torras: "No es lògic que uns col·lectius tinguin privilegis i altres ens haguem de pagar el nostre local amb molt d'esforç".
- Ferran Aguiló: “No volen estar sota cap mena de disciplina perquè això estaria en contradicció amb la denúncia de la propietat privada”.
- David Fernández: “Aquí sempre es critica que els joves anem a la nostra, però quan fem política de fons ens cauen tots els garrots”.
- Jordi Martí: "En cap moment va donar la sensació que el col·lectiu de Can Vies volgués fer les coses des de la legalitat".
- Elba Mansilla: "L'autogestió per nosaltres es remet molt a aquesta filosofia: qui vol fer les coses troba els mitjans, qui no vol fer-les troba excuses".
Fitxa tècnica del documental
Títol: Temps de CanVi(e)s
Durada: 53 minuts
Guió i realització: Alice Kohn, Jimena Martínez, Aitor Palacios, Pablo Rogero, Mar Valldeoriola
Amb entrevistes a: Ferran Aguiló, Elisenda Barrera, David Fernández, Elba Mansilla, Jordi Martí, Albert Torras