• 16 entitats gironines denuncien l’ordenança de la civilitat de Girona al Síndic de Greuges

    Les associacions consideren que la normativa restringeix l’ús de l’espai públic a la ciutat i vulnera drets i llibertats individuals, i demanen empara al Síndic perquè cerqui vies de solució

    Aprofitant la visita del Síndic de Greuges a Girona, el Casal Independentista El Forn i 15 entitats més de la ciutat han decidit presentar una queixa conjunta sobre l’aplicació de l’Ordenança de la Civilitat de l’Ajuntament de Girona. Les entitats argumenten que la normativa restringeix l’ús de l’espai públic a la ciutat i vulnera drets i llibertats individuals. Aquest matí representants de les associacions s’han entrevistat amb el Síndic per fer-li entrega de la queixa i li han demanat empara, per tal que impulsi les mesures que tingui al seu abast per denunciar la situació i cercar possibles vies de solució.

    Les entitats consideren que la normativa, lluny de pretendre fixar les bases per a una convivència ciutadana equilibrada, respectuosa i basada en la implicació veïnal i en la prevenció i mediació de conflictes, “té una clara intencionalitat política i una voluntat inequívoca de control social”. En aquest sentit, les associacions han criticat que l’equip de govern decidís impulsar l’ordenança sense que a la ciutat hi haguessin problemes destacables en el camp de la convivència veïnal i l’ús dels espais públics, ni tampoc una demanda ciutadana generalitzada sobre la necessitat de regular aquests aspectes, i han denunciat que la normativa va aprovar-se sense el consens necessari, ni al ple municipal ni entre el teixit ciutadà gironí.



    Pel que fa al contingut de la queixa, les entitats són especialment crítiques per les restriccions en l’ús dels espais públics, i consideren que la normativa és “altament limitadora i discriminatòria, i posa seriosament en risc l’activitat i la tasca de les entitats”. Segons expliquen, l’ordenança permet una alta discrecionalitat al govern municipal a l’hora d’autoritzar els actes al carrer, i denuncien el fet que “grups empresarials i promotors privats que poden aportar recursos i amb majori capacitat d’influència gaudeixen de moltes més facilitats i permissivitat que les associacions”. Les entitats també denuncien que pràctiques com menjar, beure o jugar al carrer també siguin perseguits en l’ordenança.

    Una altra de les queixes de les associacions és que el tracte envers determinats col·lectius com les persones joves o sense recursos i critiquen que normativa “tendeix a l’estigmatització i la criminalització”. En el cas dels menors d'edat, denuncien que “l’ordenança atorga a la policia municipal la funció de perseguir determinades conductes, i la potestat d’imposar multes i aplicar registres de manera discrecional”. En aquest sentit, segons asseguren, “des de l’entrada en funcionament de l’ordenança s’han conegut desenes de casos en què joves de la ciutat han patit la intimidació de la policia municipal i han estat foragitades dels espais públics sense haver alterat l’ordre públic ni causat cap conflicte”.

    Finalment, el caràcter exclusivament coercitiu i repressiu de l’ordenança també és un dels punts que les entitats han denunciat. Segons diu la queixa, “l’ordenança no preveu en cap cas mesures de prevenció ni mediació per tal d’abordar possibles conductes inadequades o conflictes de convivència”, la qual cosa suposa “un enfocament absolutament superficial i a llarg termini ineficaç de la gestió de la convivència ciutadana”. Les associacions que han signat la queixa són l’AEiG Joan Pons; AEiG Pare Claret; AEiG Sant Narcís; AEiG Vista Alegre; Arran; Associació ITZAdansa Girona; Associació Kerunta; Ateneu 24 de Juny; Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona; Brot Bord; Casal Independentista El Forn; Chat Noir Club; Claudia Mystic Dance; Col·lectiu Transeünts; QRambla i ReSitua’t.